Znacie stronę zwegowani.pl ? Nie? To najwyższy czas ją odwiedzić. Znalazłam tę stronę kilka lat i był czas, że ciągle z niej czerpałam inspiracje. Placków z brokułów nie robiłam już dość dawno, choć kiedyś były częsta pozycją w jadłospisie. Są strasznie fajne ;). Szybkie, smaczne, zdrowe i zielone ;). Na dzieciach ich nie wypróbowałam, ale możliwe, że są dobrym sposobem na przemycenie warzyw- w końcu placki, to nie warzywo :D.
Potrzebujemy:
- brokuł
- serek śmietankowy (w oryginale 150g, ja daję po prostu całe 200gramowe opakowanie)
- 2 jajka
- sól, pieprz, oregano (ewentualnie czosnek)
- szczypyta proszku do pieczenia
Brokuły podgotowujemy przez kilka minut. Ostudzone wrzucamy do blendera, miksujemy, i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Tak jest najszybciej ;). Potem rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką porcje zielonej brei :P. Smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Można podać z sosem czosnkowym. Są pyszne- smacznego :)!
Uwielbiam brokuły i zielone dania :) Przepis trafia na listę "zrobić w pierwszej kolejności" :D
OdpowiedzUsuńCieszę się i życzę smacznego :)!
UsuńJeszcze jedno. Jaki serek śmietankowy dokładnie dajesz?
UsuńRóżne ;). Ostatnio z Biedronki :D. Delikate- on mi w ogóle bardzo smakuje :).
UsuńZrobione i zjedzone :) Wyszły świetne. Musiałam jednak dodać nieco mąki, żeby łatwiej je obrócić na patelni :D Dzięki za ten przepis!
UsuńFantastycznie:).
UsuńDobre zielone c:
OdpowiedzUsuńJeszcze robiłam crumble z agrestem- też zielone :D.
UsuńFajne. Ja bym jeszcze dodała cukinię dla wilgoci i curry
OdpowiedzUsuńDobry pomysł :). Chociaż one i tak są wilgotne i miękkie :).
Usuńpychota brokułek , zrobie na pewno :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :)!
UsuńJuz nam oczu plackami nie smaruj tylko gadaj czemu tak cie mało ostatnio:)
OdpowiedzUsuńKończyłam pracę w projektach unijnych i było tyyyyleeee papierów, a teraz zaczynam otwierać własną firmę :D. No i ... spanie zajmuje mi dużo czasu :D. Ale się poprawię, się!
UsuńAle fajnie wyglądają, może mimo mojej tragicznej nieumiejętności gotowania poświecę się dla smaku i zrobię :)
OdpowiedzUsuńPoświęć się, bo warto :).
Usuńbez mąki się kompletnie rozpadają.
OdpowiedzUsuńdodałam mąkę, sporo mąki. rozpadały się mniej, na tyle, żeby dało się odwrócić. smażą się bardzo długo. smak nie powala. ogólnie - spodziewałam się lepszego efektu.
OdpowiedzUsuńKwestia gustu ;). Mnie się nie rozpadały, więc może to wina patelni np, albo temperatury?
UsuńTakie zielone placki to i ja bym z chęcią zjadł :) A czy można trochę zaszaleć z tym serkiem i dodać np. czosnkowy? Jadłem kiedyś brokuły z sosem czosnkowym i od tamtej pory to połączanie to jest obowiązkowe na moim talerzu. Ciekawy jestem, czy z kalafiora, takie placki też dałoby się zrobić. W końcu oba warzywa bardzo podobne.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda, a jak smakuje? Czy ktoś już próbował? Poszukuję nowości, a przepis wydaje się naprawdę ciekawy.
OdpowiedzUsuń