środa, 10 lipca 2013

Placki z brokułów


Znacie stronę zwegowani.pl ? Nie? To najwyższy czas ją odwiedzić. Znalazłam tę stronę kilka lat i był czas, że ciągle z niej czerpałam inspiracje. Placków z brokułów nie robiłam już dość dawno, choć kiedyś były częsta pozycją w jadłospisie. Są strasznie fajne ;). Szybkie, smaczne, zdrowe i zielone ;). Na dzieciach ich nie wypróbowałam, ale możliwe, że są dobrym sposobem na przemycenie warzyw- w końcu placki, to nie warzywo :D.

Potrzebujemy:
  •  brokuł
  • serek śmietankowy (w oryginale 150g, ja daję po prostu całe 200gramowe opakowanie)
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, oregano (ewentualnie czosnek)
  •  szczypyta proszku do pieczenia

Brokuły podgotowujemy przez kilka minut. Ostudzone wrzucamy do blendera, miksujemy, i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Tak jest najszybciej ;). Potem rozgrzewamy olej na patelni i wykładamy łyżką porcje zielonej brei :P. Smażymy z obu stron, aż się przyrumienią. Można podać z sosem czosnkowym. Są pyszne- smacznego :)!



21 komentarzy:

  1. Uwielbiam brokuły i zielone dania :) Przepis trafia na listę "zrobić w pierwszej kolejności" :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i życzę smacznego :)!

      Usuń
    2. Jeszcze jedno. Jaki serek śmietankowy dokładnie dajesz?

      Usuń
    3. Różne ;). Ostatnio z Biedronki :D. Delikate- on mi w ogóle bardzo smakuje :).

      Usuń
    4. Zrobione i zjedzone :) Wyszły świetne. Musiałam jednak dodać nieco mąki, żeby łatwiej je obrócić na patelni :D Dzięki za ten przepis!

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jeszcze robiłam crumble z agrestem- też zielone :D.

      Usuń
  3. Fajne. Ja bym jeszcze dodała cukinię dla wilgoci i curry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobry pomysł :). Chociaż one i tak są wilgotne i miękkie :).

      Usuń
  4. pychota brokułek , zrobie na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz nam oczu plackami nie smaruj tylko gadaj czemu tak cie mało ostatnio:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kończyłam pracę w projektach unijnych i było tyyyyleeee papierów, a teraz zaczynam otwierać własną firmę :D. No i ... spanie zajmuje mi dużo czasu :D. Ale się poprawię, się!

      Usuń
  6. Ale fajnie wyglądają, może mimo mojej tragicznej nieumiejętności gotowania poświecę się dla smaku i zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bez mąki się kompletnie rozpadają.

    OdpowiedzUsuń
  8. dodałam mąkę, sporo mąki. rozpadały się mniej, na tyle, żeby dało się odwrócić. smażą się bardzo długo. smak nie powala. ogólnie - spodziewałam się lepszego efektu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kwestia gustu ;). Mnie się nie rozpadały, więc może to wina patelni np, albo temperatury?

      Usuń
  9. Takie zielone placki to i ja bym z chęcią zjadł :) A czy można trochę zaszaleć z tym serkiem i dodać np. czosnkowy? Jadłem kiedyś brokuły z sosem czosnkowym i od tamtej pory to połączanie to jest obowiązkowe na moim talerzu. Ciekawy jestem, czy z kalafiora, takie placki też dałoby się zrobić. W końcu oba warzywa bardzo podobne.

    OdpowiedzUsuń
  10. Apetycznie wygląda, a jak smakuje? Czy ktoś już próbował? Poszukuję nowości, a przepis wydaje się naprawdę ciekawy.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...