wtorek, 19 lutego 2013

Cytrynowa kura :).


Coś ostatnio same przepisy u mnie! Mam ferie, więc trochę więcej czasu na gotowanie- i robienie zdjęć w dziennym świetle. Paradoksalnie mam mniej czasu na czytanie- bo 40 minutowa podróż pociągiem do pracy jest zdecydowanie lepszym momentem, niż czas, gdy siedzę w domu- tutaj zawsze znajdzie się coś, co odciągnie moją uwagę od lektury ;). Dziś przedstawiam jeden z wielu sposobów na kurczaka- to kolejny przepis podpatrzony u przyjaciółki (tej od Izabelotki ). Uwielbiam dania, które można przyrządzić w kilka minut, a nie są półproduktami, czy fastfoodami. Taka jest właśnie cytrynowa kura, czyli piersi z kurczaka w cytrynowym sosie.
 
Potrzebne są tylko:

filet z piersi kurczaka
cytryna
sól
pieprz
mąka 
mleko
olej do smażenia
  
Filet myjemy, pozbawiamy go błon, odcinamy polędwiczki. Pierś kroimy w poprzek tak, by z jednej części powstały 2 cieńsze. Solimy, a następnie obtaczamy w mące. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju dosłownie chwilę z obu stron. Następnie wyciskamy sok z cytryny, zalewamy niewielką ilością mleka i dodajemy pieprzu do smaku. Dusimy mięso jeszcze kilka chwil i... gotowe!

 Ja podałam kurczaka z żółtym ryżem (do ryżu parboiled, podczas gotowania, dodałam kurkumy) i z sałatką z rukoli, słonecznika (podprażonego na patelni) i pokruszonej fety- doprawiłam ją tylko oliwą i sokiem z cytryny. Dobrze się to wszystko komponuje :). Ryż radzę wstawić wcześniej, bo kurczaka zrobicie dosłownie w parę minut :).

 
Smacznego, Madeleine.

7 komentarzy:

  1. Kuszący pomysł :) Lubię szybkie dania^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię. Nie lubię za długo sterczeć przy garach, mimo całej swojej miłości do gotowania :D.

      Usuń
  2. Szalejesz moja droga:)kurczak bardzo smakowity:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kurczak w sosie cytrynowym brzmi nieźle ,ale ja bym zrezygnowala z mąki ;) arukole uwielbiam muszę ją w końcu spróbować z prażonym słonecznikiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To spróbuj bez mąki :). Ja też uwielbiam rukolę, ma taki wyrazisty orzechowy smak!

      Usuń
  4. Jakoś przegapiłam ten post. A przepis bardzo fajny i jeszcze piszesz, że szybko się przyrządza-same plusy :D muszę kiedyś wypróbować, tym bardziej, że lubię takie dania ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest danie wręcz błyskawiczne, więc tym bardziej zachęcam :).

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...