Wyszło nieziemskie! Wyrośnięte, puszyste, pachnące! Ja się wcale nie chwalę, ewentualnie zachwalam i namawiam, żebyście wypróbowali ten przepis :). Bardzo prosto go zapamiętać, bo wszystkiego albo pół, albo 3 ;).
- pół kilo mąki
- pół opakowania świeżych drożdży (50 g)
- pół szklanki mleka
- pół szklanki cukru
- 3 łyżki oleju
- 30 g masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- rabarbar (ja dałam tyle, ile miałam, czyli kilka łodyg, ale można więcej :))
- kruszonka (masło, mąka, cukier)
Z drożdży, łyżki cukru i odrobiny podgrzanego mleka robimy zaczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy soli, a potem rozpracowane drożdże. W rondelku z mlekiem roztapiamy też masło, roztrzepujemy w nim jajka. Dodajemy do mąki, dolewamy oleju. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Nasze ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, posypujemy pokrojonym rabarbarem, następnie kruszonką. Odstawiamy, by znów urosło, potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut (ciasto ma zbrązowieć, a kruszonka zezłocić ;)).
Buziaki, Madeleine.
Wygląda smakowicie ;) u nas ostatnio był biszkopt z rabarbarem ;)
OdpowiedzUsuńCzekam aż truskawki będą tańsze, chociaż mama nie wytrzymała i już kupiła ;)
Ja już też nie mogę się doczekać tańszych truskawek! A czereśni to już w ogóle :D.
Usuńrabarbar smak dzieciństwa! kompoty, ciasta i rabarbar z cukrem oooooh c:
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Też uwielbiam rabarbar :).
UsuńNaprawdę wygląda przepysznie, co prawda boję się tego rabarbaru, ale prawdopodobnie wykorzystam przepis na ciasto z właśnie np truskawkami :)
OdpowiedzUsuńCzemu się boisz? On nie gryzie :P. Z truskawkami będzie równie pyszne!
UsuńNo nie wiem, jakoś tak przypominam sobie, że kiedyś coś rabarbarowego jadłam, ale nie pamiętam smaku :D Więc orzez niewiedzę się boję ;)
UsuńTo musisz spróbować, bo rabarbar jest pycha ;)!
UsuńKiedy się zacznie ten sezon na rabarbar ?? Twoje drożdżowe super.
OdpowiedzUsuń