piątek, 31 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem



Wyszło nieziemskie! Wyrośnięte, puszyste, pachnące! Ja się wcale nie chwalę, ewentualnie zachwalam i namawiam, żebyście wypróbowali ten przepis :). Bardzo prosto go zapamiętać, bo wszystkiego albo pół, albo 3 ;).

  • pół kilo mąki
  • pół opakowania świeżych drożdży (50 g)
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 30 g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • rabarbar (ja dałam tyle, ile miałam, czyli kilka łodyg, ale można więcej :))
  • kruszonka (masło, mąka, cukier)


Z drożdży, łyżki cukru i odrobiny podgrzanego mleka robimy zaczyn. Mąkę przesiewamy, dodajemy soli, a potem rozpracowane drożdże. W rondelku z mlekiem roztapiamy też masło, roztrzepujemy w nim jajka. Dodajemy do mąki, dolewamy oleju. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godzinę. Nasze ciasto przekładamy na natłuszczoną blachę, posypujemy pokrojonym rabarbarem, następnie kruszonką. Odstawiamy, by znów urosło, potem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 45 minut (ciasto ma zbrązowieć, a kruszonka zezłocić ;)).

Tak się cieszę, że zaczyna się sezon owocowy- będę mogła się obżerać truskawkami, czereśniami, malinami i brzoskwiniami! I będę duuuuużo piec :). Bo ciasta z owocami uwielbiam!

Buziaki, Madeleine.

9 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie ;) u nas ostatnio był biszkopt z rabarbarem ;)
    Czekam aż truskawki będą tańsze, chociaż mama nie wytrzymała i już kupiła ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja już też nie mogę się doczekać tańszych truskawek! A czereśni to już w ogóle :D.

      Usuń
  2. rabarbar smak dzieciństwa! kompoty, ciasta i rabarbar z cukrem oooooh c:
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Naprawdę wygląda przepysznie, co prawda boję się tego rabarbaru, ale prawdopodobnie wykorzystam przepis na ciasto z właśnie np truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu się boisz? On nie gryzie :P. Z truskawkami będzie równie pyszne!

      Usuń
    2. No nie wiem, jakoś tak przypominam sobie, że kiedyś coś rabarbarowego jadłam, ale nie pamiętam smaku :D Więc orzez niewiedzę się boję ;)

      Usuń
    3. To musisz spróbować, bo rabarbar jest pycha ;)!

      Usuń
  4. Kiedy się zacznie ten sezon na rabarbar ?? Twoje drożdżowe super.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...